tehnikonline.ro Uncategorized Bullyingul- un fenomen care necesita terapie

Bullyingul- un fenomen care necesita terapie



Toti copiii, care sunt suficient de mari incat sa mearga la scoala, ori la gradinita, pot sa devina victime ale altor copii. Vulnerabilitatea se mareste atunci cand copiii au mai putine aptitudini de socializare, sunt mai micuti decat colegii lor sau sunt foarte sensibili.

Acest fenomen se numeste bullying si, din pacate, este tot mai des raspandit, in special in scolile din Romania. Din fericire insa, societatea a inceput sa se sesizeze cu privire la aceasta practica si sa ia masuri. Au loc campanii impotriva fenomenului si, de asemenea, tot mai multi terapeuti vin cu solutii pentru a lucra cu copiii care sunt victime ale bullying-ului. Un astfel de terapeut este Florentina Matreata, psiholog pentru copii si nu numai, care are un cabinet in Bucuresti. Daca stii ca cel mic a fost victima unei astfel de agresiuni, cel mai bine este sa te adresezi profesorilor de la scoala si, desigur, specialistului pentru a lucra cu psihicul copilului tau.

In general, sunt supusi bullying-ului copiii care sunt diferiti de ceilalti sau care au mici probleme de integrare. De asemenea, se pare ca fetitele sunt victime mai sigure ale acestui fenomen decat baieteii. Si totusi, asta nu este o regula. Chiar si copiii populari, sociabili, pot sa devina o tinta a bullying-ului. Este suficient un singur incident de acest fel pentru un copil pentru a se ajunge la depresie pe termen lung, la o stima de sine scazuta la o hipersensibilitate emotionala si asa mai departe.

Aceste lucruri negative din viata copilului vor avea un impact pe termen lung, ce poate dura chiar si toata viata daca nu se iau masuri concrete. Preventia fenomenului este ideala, insa este aproape imposibil sa anticipam actiunile celor din jurul nostru. Este o munca dificila ce presupune lucrul cu copilul, cu parintii, cu profesorii, constientizarea, de fapt, a intregii societati despre cat de traumatizant si periculos este bullying-ul asupra copiilor. Este un fenomen care inca nu este tratat cu seriozitate maxima si, de aceea, trebuie luate cat mai multe masuri.

Daca un copil a fost sau este victima bullying-ului, incurajeaza-l sa iti spuna ce se intampla. Aseaza-te langa el, intreaba-l cat se poate de frumos, fara a-l repezi sau a fi imperativ, si incurajeaza-l sa iti spuna cine se comporta urat cu el. Daca vei primi un raspuns, inseamna ca primul pas a fost facut. Indiferent de gravitatea situatiei, trebuie sa mergi cu el la psiholog. Nu ignora incidentul. Nu este loc de raspunsuri date copilului de genul “probabil nu a vrut asta” sau “mai exista si copii rai”.

Nu vei face decat sa il descurajezi pe cel mic si sa ii adancesti suferinta. Mai departe, psihologul va sti cum sa lucreze cu el, astfel incat sa ii redea increderea in sine. Nu lasa ca situatia sa se agraveze. Depresia la copii poate fi mult mai grava decat la adulti. In ziua de azi, s-au dezvoltat tot mai multe tehnici de terapie in astfel de cazuri, ca rezultat al unor studii amanuntite asupra fenomenului.

De asemenea, daca un parinte are un copil care este autorul acestor neplacute sicanari asupra altor copii, ar trebui sa mearga la un psiholog. Este posibil sa afle lucruri surprinzatoare si sa descopere ca aceste actiuni pot sa vina, la randul lor, dintr-o suferinta sau o frustrare a celui mic.

Cum se recunoaste bullying-ul? Este vorba despre un comportament repetat, care are ca scop ranirea emotionala sau fizica in cazuri mai grave. Daca cel mic iti spune ca a fost jignit, este exclus din grupurile de copii sau alte adunari sociale, se spun lucruri urate despre el sau a fost amenintat, atunci este victima bullying-ului. Acest fenomen nu este ceva normal si copilul poate suferi multi ani. De asemenea, un copil nu trebuie lasat sa lupte cu acest fenomen de unul singur. Inca nu are capacitatea emotionala de a trece peste asa ceva.

Acest fenomen este din ce in ce mai raspandit si pe internet. Copiii, de la varste din ce in ce mai fragede, folosesc retelele de socializare. Cel mai bine ar fi ca cei mici sa nu faca acest lucru, insa, daca folosesc o astfel de retea, ar fi indicat sa il supraveghezi pentru a nu se ajunge la situatii mai urate. Incurajeaza-l mereu sa vorbeasca si, daca vezi sau afli ca a fost victima bullying-ului, atunci ia masurile necesare, printre care si mersul la psiholog, pentru a restabili linistea emotionala a celui mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *