tehnikonline.ro articole Cateva efecte ale sapunului pe piele

Cateva efecte ale sapunului pe piele

Parerile cu privire la actiunea sapunului asupra pielii s-au schimbat. Probabil ca natura sapunului s-a schimbat mult de la aparitia lui, dar cunoasterea actiunii sale asupra pielii este mult mai dezvoltata si parerea unanima s-a modificat acum ca sunt disponibile si alte produse de curatare si utilizare a sapunului. Desi sapunul este cel mai bun, folosit in exces, acesta poate irita pielea. Inca din era Victoriana, sapunul era considerat o arma redutabila impotriva multor boli.

Exista sapunuri de mai multe tipuri. Cele mai cunoscute sunt barele de sapun, insa nu sunt si cele mai eficiente. Pentru eficienta, puteti folosi insa sapun lichid, deoarece acesta este depozitat in dozatoare ce nu sunt atinse de maini murdare. De asemenea, un sapun spuma este foarte bun pentru a pastra igiena mainilor. Astfel de sapunuri, precum si dezinfectanti maini, pot fi achizitionati de la magazinul online Sanito.ro.

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman, reprezentand 16% din greutatea sa totala. Din punct de vedere chimic, pielea cuprinde in medie:

– 70% apa;

– 27,5% proteine;

– 2% grasime;

– 0,5% saruri minerale.

Compusa din mai multe straturi de tesut, cum ar fi epiderma, care este cel mai superficial strat al pielii, formeaza o bariera care protejeaza organismul de mediul exterior, dar indeplineste si alte functii vitale. Mai mult decat un simplu invelis, pielea este un organ care joaca roluri esentiale pentru organismul nostru, in special in ceea ce priveste protectia, purificarea si respiratia. Pielea este o reflectare a starii noastre generale de sanatate, dar si a emotiilor si a starii noastre psihologice.

Pielea noastra, si in special cea a fetei noastre, reprezinta o preocupare importanta atat din punct de vedere estetic, deoarece contribuie la aspectul nostru, cat si din punct de vedere al sanatatii, deoarece ne tradeaza dezechilibrele si poate deveni o sursa de disconfort. Pentru a pastra cea mai frumoasa si sanatoasa piele pentru mult timp, este esential sa o cunoasteti bine si sa aveti grija de ea.

Prin urmare, este necesar sa eliminati zilnic impuritatile si germenii care pot infunda porii pielii si pot provoca anomalii. Curatarea este esentiala si permite pielii sa respire. Dar trebuie sa stiti cum sa folositi un sapun bun, deoarece nu toate sunt potrivite pentru toate tipurile de piele, iar unele sunt chiar daunatoare pentru epiderma. Intrucat pH-ul sau este aproape de 10 in solutie foarte fierbinte si concentrata, la spalare, deranjeaza aciditatea pielii, al carei pH este aproape de 5.

Teoretic, pare logic sa credem ca o astfel de substanta este iritanta pentru piele. Si totusi, toti folosim sapunul in mod regulat! Intr-adevar, dupa sapun, glandele sebacee reiau activitatea normala in cateva minute, iar pH-ul initial al pielii este restabilit. Materiile prime pentru fabricarea sapunului sunt grasimile si soda. Un sapun bine finisat nu contine soda sau ulei. Trebuie insa sa evitam produsele fabricate cu ingrediente daunatoare, cum ar fi sulfat sau paraben. Acesti agenti de spumare se gasesc in cantitati mari in aproape toate produsele cosmetice de spalare: sampon, sapun, gel de dus, gel de curatare faciala si utilizarea frecventa usuca pielea pentru a elimina complet bariera naturala a pielii, ceea ce va provoca mai mult penetrare usoara a elementelor externe.

Ar trebui sa alegeti mai degraba sapunuri care contin glicerina, care este un ingredient care respecta epiderma. Glicerina vegetala este componenta esentiala a tuturor produselor de baie si dus. Glicerina este potrivita in special pentru pielea uscata si sensibila, cu o hidratare insuficienta. Ar trebui sa preferati sapunul care contine glicerina si va curata pielea, oferind in acelasi timp o hidratare optima pentru epiderma.

Chiar daca folosim cele mai bune produse, contrar a ceea ce ati putea crede, spalarea prea deasa poate fi totusi nociva pentru sanatate. Fiintele umane sunt inzestrate cu o pelicula hidrolipidica care acopera pielea. Este formata din apa si grasimi. Acest lichid gras se numeste sebum. Deci, acest sebum asociat cu secretiile glandelor sudoripare formeaza ceea ce se numeste filmul hidrolipidic. Acesti constituenti principali vor permite umezirea si hidratarea pielii, ceea ce ii va permite sa-si pastreze elasticitatea, flexibilitatea, moliciunea … Si, desigur, va impiedica pielea sa se usuce si sa se exfolieze. Aceasta pelicula se degradeaza cu aciditatea sapunului, deoarece acesta din urma curata eliminand grasimile de pe piele. Ea va dizolva pelicula hidrolipidica, dar in cel mai rau caz se restabileste complet automat dupa ceva timp intr-un persoana cu o bariera buna la nivelul pielii.

Prin urmare, pielea noastra necesita curatare frecventa, dar nu prea deasa, cu produse care sunt sanatoase pentru epiderma.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *