De ce sa reciclati?
Reciclarea este vitala din mai multe motive care afecteaza viitorul tuturor. Astazi, doar putini romani recicleaza. Reciclarea ste o modalitate usoara de a proteja mediul si de a stimula economia nationala. Reciclare este o actiune ce are loc in urma colectarii selective a gunoiului. Asta inseamna ca resturile menajere vor fi separate de tot ceea ce mai poate fi reutilizat precum hartie, plastic, carton, sticla, metal etc. Apoi, elementele ce pot fi reciclate sunt puse in cosuri colectare selectiva. Astfel de cosuri vom gasi la magazinul online cosuri-europubele.ro. Sunt disponibile in diverse forme si dimensiuni, de la cosuri inox, elegante si usor de utilizat, si pana la cosuri din plastic. De asemenea, magazinul cosuri-europubele.ro comercializeaza si cosuri parcuri, europubele si multe alte tipuri de cosuri pentru aruncarea deseurilor.
Cand terminati o sticla de apa sau o cutie de cereale, este important sa va amintiti sa o aruncati in recipientul potrivit, pentru a fi reciclata, din aceste motive:
-Salvati resursele naturale si viata salbatica. Colectarea selectiva si reciclarea ajuta la reducerea gunoiului din depozitele de deseuri care poate dura sute de ani pentru a se descompune. De asemenea, ajuta la salvarea copacilor prin reducerea nevoii de hartie noua. Daca facem mai mult pentru a pastra resursele naturale, ajutam, de asemenea, fauna si flora.
-Reduceti poluarea. Folosirea materialelor reciclate minimizeaza daunele asupra mediului. Se reduce mineritul pentru metale, forajul pentru petrol si taierea in masa a copacilor. Folosirea hartiei reciclate aduce cu sine cu 75% mai putina poluare a aerului si cu 35% mai putina poluare a apei decat crearea de hartie noua. Reciclarea ajuta companiile sa reduca consumul de energie, deoarece nu trebuie sa produca produse noi din materii prime. Acestea pot recompune toate tipurile de marfuri reciclate, inclusiv ziare, reviste, sticle de plastic, conserve, cutii si multe altele.
-Reduceti cantitatea de deseuri. Cand camionul de gunoi vine in cartierul dvs. pentru a ridica gunoiul, il duce in depozitul de deseuri. Depozitele de gunoi se umplu de-a lungul timpului si pot dauna mediului. Prin reciclare, depozitele nu vor mai fi atat de pline.
Cum sunt reciclate lucrurile?
Revistele si ziarele folosite sunt colectate in punctele de reciclare a hartiei si sunt duse la fabrica de hartie. Hartia alba, cum ar fi cea de la birouri, este de asemenea colectata, dar acesta este un alt tip de hartie si este reciclat separat. La fabrica de hartie, benzile transportoare alimenteaza hartia folosita in fabrica de preparare a fibrelor, unde este introdusa in rezervoare gigant. Apa si substantele chimice sunt amestecate cu hartia veche. Cerneala si alti contaminanti din hartie sunt spalati. Rezultatul este o hartie zemoasa, moale, numita pulpa.
Pulpa este injectata intre foile de plasa de sarma pentru a forma o foaie de hartie umeda. Aceasta este uscata, iar hartia noua este facuta din hartie reciclata. Dupa ce este uscata, hartia este lustruita si rulata in tambururi mari. Acestea sunt taiate in dimensiuni mici si vandute companiilor care au nevoie de hartie pentru produsele lor.
Sticlele de plastic care urmeaza sa fie reciclate sunt colectate din punctele de reciclare si din cosurile de colectare selectiva. Sticlele sunt scoase pentru a fi sortate si aruncate in blocuri mari de plastic. Blocurile pot avea mai multi metri si sunt duse la un factor de reciclare. Sunt taiate in fulgi mici de plastic. Fulgii sunt spalati, uscati si luati pentru a fi topiti si transformati in articole noi din plastic.
Sticla este deosebit de importanta pentru reciclare, deoarece nu se va descompune niciodata in depozitele de deseuri. Sticlele sunt aruncate in cosurile de reciclare, iar sticla este preluata in camioane si dusa la o unitate de tratare a sticlei. Sticla este sortata manual dupa culoare si spalata pentru a scapa de contaminanti. Sticlele sunt zdrobite si topite si turnate in borcane si sticle noi.