tehnikonline.ro articole,blog,comunicat de presa Standardizarea unui cilindru patrat ISO 15552

Standardizarea unui cilindru patrat ISO 15552

Cu totii privim cu aceiasi ochi reticenti atunci cand vine vorba de standarde si legi. Prin cap ne pot trece o multime de intrebari aparent fara raspuns, pentru ca suntem de parere ca toate aceste standarde si legi sunt facute pe limbajul specialistilor de asa natura incat fix noi, cei mai putin scoliti pe domeniile vaste de specialitate, sa nu avem habar si sa nu le putem intelege. In spatele fiecarei legi, a unui document, a unei prevederi sau chiar si a unei standardizari exista anumite elemente cheie care practic reglementeaza functionarea a tot ceea ce face obiectul unui proces de miscare. Fie ca vorbim despre o serie de achizitii, procese sau fapte, toate acestea pot fi analizate in paralel cu o serie de astfel de prevederi. Concret putem aminti baza legilor si a ordonantelor care stau la functionarea intregii tari. Desi mult prea ample si prea lungi, acestea ar trebui practic sa fie pe intelesul tuturor, pentru ca toata lumea sa poata constientiza necesitatea acestora si importanta existentei lor, in lipsa unor amendamente sau a unor pedepse. Nimic nu poate functiona fara anumite prevederi, chiar daca deseori acestea tind sa fie incalcate, la fel cum oricine ar trebui sa detina pentru orice fapt/lucru un document care sa afirme certificarea/standardizarea si/sau temeiul legal pe care acesta se bazeaza.

Pe limba tuturor, standardele au acelasi rol, ca si legile de altfel, si anume acelasi de a certifica un proces sau un obiect. Intotdeauna ar trebui sa fim interesati sa achitionam diferite obiecte standardizate, mai ales pentru cei care activeaza ca si companie, dar si sa derulam procese conform standardelor in vigoare.
Si, mult mai concret pe subiect, sa-ti amintesc de intamplarea mea. Un bun prieten este controlor de calitate la o firma de profil mecanic. Zilnic trec prin mana sa fel de piese, fie piese de schimb pentru utilajele din companie, fie piese care se consep inauntrul acesteia si care ajung la diferiti consumatori juridici, adica la alte firme, care se ocupa cu comercializare pe mai departe a acestor produse catre utilizatorii fizici, adica noi, oamenii de rand. Ei bine, dintr-o vorba in alta mi-a povestit cum era sa-si ia o teapa si m-a indemnat intotdeauna sa fiu foarte atenta la aspectul acesta al standardizarii unor produse, mai exact, al certificarii lor si a functiilor cu care acestea se presupun ca vin inzestrate odata achizitionate.
Ei bine, povestea el cu se stricase un utilaj foarte important si s-a descoperit la analiza unui meserias de profil ca o piesa de baza ar fi defecta. Curand tot mai multe dispozitive similare au inceput sa aiba aceeasi problema si acceasi defectiune. Ulterior a constatat ca datorita uzarii mult prea intense, respectiva piesa era destul de des solicitata datorita defectiunilor frecvente. Doar ca vechiul lucrator de pe postul sau nu verificase destul de atent calitatea pieselor de schimb. Piesa defecta in serie mare era un cilindru, unul neautorizat de altfel care ar fi putut cauza mult mai multe probleme decat simpla nefunctionare a utilajului, adica intreruperea oricarui proces vital si limitarea productiei in companie. Astfel el a optat pentru cilindru patrat ISO 15552, adica un cilindru standardizat. Cei interesant la acest cilindru? Faptul ca acesta a fost verificat si supus unor teste de catre niste autoritati competente in domeniu. Astfel, aceasta simpla piesa care la prima vedere pare banala, ar fi putut fi o simpla piesa de proasta calitate care sa functioneze extrem de putin sau deloc. Asta ar fi putut insemna bineinteles si bani pierduti, ceea ce pe el l-ar fi putut sanctiona fiind direct respnsabil de materialele de schimb care intra in institutie si care ajuns sa fie montate pe diferite echipamente. Insa, pentru faptul ca aceasta piesa este standardizata, atat el ca lucrator de calitate, cat si firma la care lucreaza acesta, detine garantia ca piesa isi va face uzul pentru care aceasta a fost creeata, ca este o piesa realizata din materiale de o calitate superioara, asa cum prevede legea. Totodata, piesa aceasta asigura buna fuctionare a echipamentelor, mentenanta redusa, cat si durata lor viata.
Astfel, dupa experienta prietenului meu am ajuns la concluzia ca e bine din cand in cand sa mai citesti si sa te mai informezi despre legi, dar mai ales sa te asigur in cazul unor piese sau procese, ca sunt desfasurate dupa cum prevede cadrul legal, in functie de standardizarea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *