tehnikonline.ro articole,comunicat de presa Microsoft Romania și Fundația EOS lansează în premieră proiectul CyberStarter – o inițiativă care vizează reducerea deficitului de competențe în domeniul securității cibernetice

Microsoft Romania și Fundația EOS lansează în premieră proiectul CyberStarter – o inițiativă care vizează reducerea deficitului de competențe în domeniul securității cibernetice

Securitatea cibernetică continuă să reprezinte o amenințare semnificativă pentru guvernele, întreprinderile și persoanele fizice din întreaga lume. De la întreruperea lanțurilor de aprovizionare la atacurile ransomware, infractorii cibernetici au devenit din ce în ce mai sofisticați, iar peisajul amenințărilor, mai divers. Aceste provocări în materie de securitate cibernetică sunt agravate de un deficit de forță de muncă; pur și simplu nu există suficiente persoane cu competențele necesare în domeniul securității cibernetice pentru a ocupa posturile vacante.

Aceasta este o problemă globală. Până în 2025, la nivel global vor exista 3,5 milioane de locuri de muncă disponibile în domeniul securității cibernetice, ceea ce reprezintă o creștere de 350% într-o perioadă de opt ani, potrivit Cybersecurity Ventures. Microsoft a anunțat recent o campanie națională de calificare în domeniul securității cibernetice în Statele Unite. Astăzi, Microsoft anunță în parteneriat cu Fundația EOS extinderea campaniei de calificare în domeniul securității cibernetice și în România. Proiectul CyberStarter își propune să contribuie la reducerea decalajelor în acest domeniu prioritar și la creșterea diversității în profesiile asociate securității cibernetice.

cyberstarter

”Securitatea cibernetică este unul dintre pilonii strategiei Microsoft pentru România, iar creșterea competențelor în acest domeniu reprezintă o prioritate în acest moment. Cifrele arată un decalaj de competențe între țări, astfel că sunt necesare eforturi atât din partea mediului privat, cât și academic și public din România pentru îmbunătățirea capacității de a forma această forță de muncă în domeniul securității cibernetice. Parteneriatul cu Fundația EOS are rolul de a susține aceste eforturi și de a facilita pregătirea profesională a cât mai multor persoane în această direcție. În același timp, componenta de reskilling este extrem de importantă, ținând cont de faptul că astfel de programe și-au dovedit eficiența în a crește competențele digitale la nivelul populației și au contribuit semnificativ la adoptarea mai rapidă a noilor tehnologii digitale atât la nivel de organizație, cât și la nivel individual”, a declarat Daniel Rusen, Director de Marketing și Operațiuni, Microsoft România.

În Europa Centrală și de Est, România prezintă un risc ridicat de amenințări cibernetice, la care se adaugă un decalaj semnificativ în ceea ce privește forța de muncă în domeniul securității cibernetice.

 

Probleme globale, soluții locale

Toți cei interesați să urmeze o carieră în domeniul securității cibernetice – fie că este vorba de studenți, de persoane care își schimbă cariera sau de profesioniști IT – trebuie să aibă acces la conținut de instruire de calitate și aliniat cu cerințele firmelor din industrie astfel încât să se poată pregăti cât mai bine pentru aceste roluri esențiale.

Ca parte a proiectului CyberStarter, Fundația EOS va oferi un curs modular, hibrid și intensiv format din resurse online pe platformele Microsoft Learn, LinkedIn Learning, sau Cisco NetAcad, precum și sesiuni live cu instructori și experți în domeniul securității cibernetice. Parcursul educațional include și partea de validare a competențelor prin certificări recunoscute la nivel internațional și oportunități de angajare pentru participanți.

“Numărul atacurilor de securitate cibernetică din întreaga lume crește în fiecare zi și atacurile devin din ce în ce mai complexe, pe măsură ce infractorii cibernetici continuă să își intensifice activitatea. Oamenii vor fi afectați, indiferent unde locuiesc. Este esențial să investim în forța de muncă în domeniul securității cibernetice pentru a ne asigura că există suficiente persoane cu competențele necesare pentru a contracara aceste atacuri și a proteja ecosistemul digital pentru a menține organizațiile și oamenii în siguranță”, afirmă Laurențiu Bunescu, Director Programe de Educație Digitală la Fundația EOS .

Pentru început, proiectul CyberStarter se va derula în perioada septembrie 2022 – iunie 2023 și vizează formarea și certificarea a 100 de persoane. Cel puțin 50 de beneficiari vor începe o carieră în domeniul securității cibernetice, ca urmare a participării în programul CyberStarter.

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe site-ul dedicat www.cyberstart.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *