tehnikonline.ro articole,blog,comunicat de presa Sapunul si apa: doua elemente simple, dar vitale!

Sapunul si apa: doua elemente simple, dar vitale!



Cu totii am auzit ca spalarea minilor este mai buna modalitate de a ramane sanatos in aceste zile intunecate ale raspandirii noului coronavirus. Pare atat de elementar – este ceea ce ii invatam pe micuti chiar inainte de a putea sa mearga singuri. Fiecare parinte isi intreaba copilul: „Te-ai spalat pe maini?” urmat de un „Da” si urmat de „Cu sapun?” urmata de …. tacere, oftat si copilul care se intoarce la chiuveta sa se spele cu sapunul mentionat. Spalarea cu apa si sapun profesional sau nu, nu este un fenomen nou, dar a devenit o noua practica fierbinte mai ales in urma cu doar cateva saptamani. Si totusi, babilonienii antici foloseau sapunul inca din anul 2800 i.C.E.

In timp ce utilizarea personala a mastilor si manusilor de catre lucratorii care nu fac parte din asistenta medicala este o sursa relativ noua de dezbateri aprinse, spalarea cu sapun lichid sau spuma si apa doboara toate barierele politice, diferentele religioase, gandurile cu privire la schimbarile climatice si disputele de sanatate personala. Stim cu totii ca sapunul este cel mai bun. Chiar mai bun decat dezinfectantul de maini. Mai bun decat apa simpla si mai bun decat servetelele igienizante.

Ce este sapunul si ce ii ofera astfel de superputeri?

Sapunul clasic, nu sapunul antibacterian (nu uitati, ne luptam cu un virus, nu cu o bacterie), fie ca e sapun spuma sau lichid, contine molecule care sunt numite „molecule de sapun”. Acestea contin un capat hidrofob (sau care se teme de apa) si un capat hidrofil (iubitor de apa). Cand sunt amestecate cu apa, componentele unei molecule de sapun se aliniaza astfel incat capetele iubitoare de apa sa fie orientate spre exterior, iar capetele care se tem de apa sa fie orientate in interior. Cand sunt dizolvate in apa, componentele din sapun formeaza „micelele” circulare, care expun toate capetele iubitoare de apa. Virusul este acoperit cu lipide si proteine, componenta hidrofila a sapunului actioneaza pentru a dizolva lipidele si a descompune proteinele, ambele actiuni contribuind la prevenirea intrarii virusului in celule pe piele. Dezinfectantul de mana care contine cel putin 60% alcool are, de asemenea, efecte asupra acestui virus. Alcoolul actioneaza pentru a perturba moleculele de ARN din virus, impiedicand replicarea virala (cu alte cuvinte, blocheaza virusul sa faca copii ale acestuia). Dar sapunul este usor superior, deoarece exista partea de spalare a mainilor cu apa si sapun.

Desigur, nu numai acoperirea mainilor cu apa si sapun este suficienta, ci trebuie aplicata si frecarea sapunului pe piele timp de cel putin 20 de secunde. Durata este critica, deoarece asigura o curatare mai minutioasa. Spre deosebire de suprafetele dure, cum ar fi mesele, manerele usilor sau ecranele computerului, pielea are o textura mai neregulata, pentru care o acoperire usoara urmata de o clatire de trei secunde nu va face nicio diferenta.

Chirurgii si personalul salilor de operatie petrec o buna parte din timp invatand cum sa faca un scrub chirurgical in mod corect. Pregatirea pentru scrub chirurgical, la inceput oneros si greoi, devine in curand a doua natura si rutina pentru oricine lucreaza intr-o sala de operatie. Desigur, nu este nevoie ca toata lumea sa obtina o tehnica de cuaratare ca a personalului medical.

Spalati-va doar pe maini cu sapun. Si dupa aceea, uscati-le. Cu un prosop de unica folosinta, din hartie. Si da, toate acestea se pot gasi la un magazin specializat precum sanito.ro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *