tehnikonline.ro articole,blog Învață de la ambasadorul internațional Leica – Kristian Dowling – cum să stăpânești arta fotografiei nocturne

Învață de la ambasadorul internațional Leica – Kristian Dowling – cum să stăpânești arta fotografiei nocturne

Revoluția digitală în fotografia nocturnă

Înainte, făceam fotografii folosindu-ne de lumina zilei, tocmai ca să evităm provocările de pe timp de noapte. Întâmpinam dificultăți din cauza lipsei ecranelor LCD și nici nu aveam o imagine clară a subiectului fotografiat. Orice greșeală ne costa scump, de la filmul consumat la developarea acestuia. Revoluția digitală, însă, ne permite să vedem, astăzi, exact ceea ce facem și să surprindem câte cadre vrem. Bineînțeles, avem nevoie de uneltele potrivite și de puțin talent, pentru că fotografierea pe timp de noapte încă nu e ușor de stăpânit. Dar, chiar și așa, putem vedea pe Instagram imagini remarcabile surprinse noaptea de fotografi profesioniști și pasionați.

Instagram în noapte

Pe platforma Instagram, cadrele surprinse pe timp de noapte au devenit un adevărat trend printre creatorii de conținut. O simplă căutare folosind hashtag-ul #nightphotography dezvăluie nu mai puțin de 8 000 000 de rezultate! Fotografii au exploatat preferința utilizatorilor pentru fotografiile nocturne și au câștigat numeroși followeri datorită fotografiilor cu peisaje nocturne, cu cerul înstelat sau cu luna, surprinsă într-o lumină extraordinară.

Privește mai atent

De ce merită să explorăm modul nocturn de fotografiere? Pentru că și cele mai banale împrejurimi te vor surprinde cu frumusețea lor, noaptea. Locuri pe care altfel le-ai considera plictisitoare, capătă un farmec aparte pe timp de noapte, în luminile felinarelor.

Cu viteza luminii

Nu doar monumentele luminate au farmec, pe timp de noapte.

Expunerea îndelungată trezește la viață efecte impresionante care conturează traseul luminii în mișcare.

Părăsește orașul

În zonele rurale, cerul oferă un adevărat spectacol noaptea, stelele fiind mult mai vizibile. Astfel, camera poate surprinde lucruri pe care nu le vezi cu ochiul liber, cum ar fi peisaje nocturne pentru care merită să stai treaz.

Sfaturile unui profesionist în ceea ce privește fotografia pe timp de noapte

Kristian Dowling, ambasadorul internațional Leica, a împărtășit din experiența lui de fotografiere nocturnă cu flagship-ul P30 Pro.

Din punctul lui de vedere, cele mai importante principii după care se ghidează majoritatea fotografilor includ izolarea subiectului de fundal și fotografia reușită în lumină slabă. Fotografierea în semi-lumină pune la încercare atât abilitățile camerei foto, cât și ale fotografului. P30 Pro, însă, permite activarea high ISO și a vitezei obturatorului, ceea ce crește considerabil calitatea fotografiei în lumină slabă.

Atunci când fotografiem fără un trepied, este esențial să evităm viteza redusă a obturatorului în lumină slabă. Astfel, avem mai multe șanse să realizăm o fotografie stabilă și să surprindem toate mișcările în timp real.

“Acest aspect a fost important când am fotografiat elefanții din safari pe timp de noapte, de exemplu. Lumina nu era foarte bună, dar modul Pro a făcut posibil controlul expunerii, și astfel am reușit să surprind elefanții la calitate superioară.”

Noul mod de fotografiere Night mode cu capabilități HDR se dovedește foarte util, atunci când dorim să fotografiem în întuneric total și nu avem la îndemână un trepied. Night mode surprinde o serie de imagini la calitate bună, folosind expunerea îndelungată și le comprimă automat.

“Această funcție de fotografiere face diferența și nu este disponibilă în cazul camerele foto profesionale”, a adăugat Kristian Dowling.

Fața luminată a lunii

Nu mai este un secret faptul că luna reprezintă un subiect des explorat de către fotografii din toată  lumea. Aceștia sunt constant inspirați de lumina naturală și versatilă și încearcă să o captureze în cele mai surprinzătoare moduri. Fiecare fază a lunii reprezintă o sursă nesecată de inspirație pentru pasionații de mister.

Descoperă frumusețea

În orice decor te-ai afla, poți descoperi frumusețea ascunsă a locului, demnă de surprins dintr-un unghi diferit. Astăzi ai nevoie doar de un smartphone, să explorezi lumea și să-ți împărtășești descoperirile pe Instagram. Așa că TU când începi să faci asta?

Surprinde frumusețea cu telefonul mobil

Huawei a susținut întotdeauna realizarea fotografiilor impresionante și totodată la îndemna oricui, cu telefonul mobil. Compania încearcă în permanență să ofere consumatorilor cele mai performante lentile cu ajutorul cărora să depășească limitele fotografiei cu smartphone-ul. În acest demers, Huawei se bazează pe parteneriatul de lungă durată cu producătorul Leica și răspunde nevoilor pasionaților de fotografie, prin intermediul seriei Huawei P și a flagship-urilor P30.

Iubești fotografia? Înscrie-te în competiția Huawei InFocus Award

Competiția de fotografie Huawei InFocus este oportunitatea perfectă pentru iubitorii de fotografie, care își pot testa competențele foto. Prin intermediul concursului, Huawei oferă posibilitatea tuturor pasionaților de fotografie cu smartphone-ul să își împărtășească viziunea asupra lumii moderne. Competiția se desfășoară în 22 de țări, inclusiv în România, iar utilizatorii de smartphone-uri Huawei își pot înscrie fotografiile sau videourile până la data de 11 august 2019.  

Pasionații de fotografie își pot înscrie cadrele pe platforma dedicată competiției:

https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/ro/  în cinci categorii care au ca scop explorarea limitelor expresiei vizuale: #Emotion Tag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance, Storyboard sau în cea dedicată clipurilor video: Life Now.

Fotografiile înscrise vor fi prezentate într-o galerie online și vor face subiectul unui vot public, până la data de 11 august 2019. În etapa următoare, cele mai bune fotografii vor fi evaluate de membrii unui un juriu format din experți și fotografi celebri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *