Repatrieri fara greseli



In imaginatia unora repatrierea este sinonima cu expulzarea dintr-o tara straina in urma unui comportament gresit. Trimiterea in tara de origine are loc in urma unor incalcari ale legii fie intentionat, fie din necunoastere.

Intoarcerea de bunavoie a omului reprezinta cu totul altceva. Satul de strainatate, cu banii in cont sau la ciorap, el revine acasa, fiindca nicaieri nu este mai bine ca printre ai sai. In Romania avem multe lucruri care nu au egal în lume:

-nimeni nu are suflete calde ca ale noastre. Cei ramasi acasa se gandesc mereu la cei plecati si nu au liniste nici la masa. O stiu pe mama. Sora mea era la facultate, iar mama se gandea la ea, de cate ori aveam ceva bun pe masa.

-sarbatori ca ale noastre nu are nimeni. Cetele de colindatori, taiatul porcilor, cozonacii si placintele calde, dar mai ales bucuria noastra si iubirea cu care impartim totul sunt romanesti 100%.

-grija fata de tot ce ne inconjoara si fata de cei care nu mai sunt printre noi. Asa au aparut noul sens al cuvantului repatrieri .

Repatrierea a capatat o conotatie trista fiindca nu se face de bunavoie. Cei care au decedat dincolo de hotarele tarii sunt adusi cu tot respectul sa fie ingropati  acasa. Ultima intalnire cu cei dragi se face prin implicarea firmelor de servicii funerare care dau dovada de multa omenie.

Este trist cuvantul repatriere, dar mult mai trist si mai descalificabil este termenul abandon.

Abandonarea mortilor pe un taram strain este nepermisa. Avem o singura mama, un singur tata, putini frati si putine surori, prietenii adevarati ii numaram pe degete, asa ca nu se cade sa ii lasam acolo, departe de tara si de noi.

Gestul ar fi impardonabil fiindca:

  1. Exista firme foarte bune care se ocupa de tot si preturile sunt rezonabile. Nu trebuie sa pleci dupa cel drag, sa te temi ca te ratacesti in lumea mare, mai ales din cauza durerii sufletesti, ca nu reusesti sa scoti actele la timp, fiindca profesionistii cu experienta fac totul.
  2. Firmele care asigura repatrieri pot fi contactate si de la domiciliu. Chiar si cel mai slabit om caruia i-a murit cineva drag, poate pune mana pe telefon, sa solicite repatriere pentru decedat.
  3. Apeland la ajutor calificat este ca si cum persoana indurerata isi imparte durerea cu cineva de nadejde, nu este singura in fata acestui eveniment cutremurator.

Aducandu-l pe cel care a murit instrainat acasa este ca si cum l-am pofti la masa, la masa dupa care a tanjit tot timpul.

Nu facem noi praznicul in cinstea lui? Sa nu auda el slujba in limba materna, sa nu simta caldura, mangaierea si regretul nostru?

Supravietuitorul trebuie sa ceara repatriere pentru mortii sai, sa aiba inima impacata si sa vada cu ochii lui, cum memoria celui decedat este respectata si oamenii fac totul la superlativ ca plecarea sa ii fie decenta.

O firma de servicii funerare cu experienta va pregati ceremonia fara balbaieli si erori, in mod responsabil, ca pe o calatorie de lux, catre o tara mult mai linistita despre care nu stim nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *